13 Baard modellen die populair zijn in 2024

Een baard is awesome! En er zijn veel verschillende baard modellen die je kan overwegen om er cool uit te zien. De vraag is alleen of de baard stijl die er leip uitziet op foto’s van anderen, ook bij jou zal staan. Naast je baardgroei is ook de vorm van je gezicht bepalend voor hoe een baard model je staat.

We hebben een lijst van de beste baard modellen van 2024 gemaakt die jou look onweerstaanbaar maakt. Je vindt hier baard stylen voor elke smaak en ieder baard type, dus er zit sowieso wel iets voor jou tussen. Ik zou zeggen, experimenteer ermee en zoek naar het model dat jou het meest ligt en er het vetst uitziet op jouw gezicht. Voor een lang baard model is enig geduld wel handig…

Beste baard modellen om uit te proberen in 2024

Oké, daar gaan we dan! Hieronder vind je de lijst van alle verschillende baard stijlen. Het enige wat jij hoeft te doen is je baard laten groeien, je favoriete model selecteren, trimmen en bijwerken maar.

Dit zijn de beste baard modellen van 2024:

1. De Van Dyke baard

De Van Dyke baard is vernoemd naar Antoon van Dyck, een schilder uit de 17e eeuw uit Antwerpen, die deze baard style bekend maakte. De Van Dyke baard bestaat uit een goatee baard onder (maar niet verbonden aan) een snor.

Vorm gezicht voor deze baard stijl

Mannen met een smalle kin

Hoe maak je een Van Dyke baard

Laat je baard en snor groeien tot een lengte van ongeveer 2 cm. Scheer langs de buitenzijden van de snor in een rechte lijn omlaag. Scheer vervolgens al het haar van je hals, wangen en bakkebaarden. Laat je snor zoals die is. Je baard op de kin regio vorm je op een manier zodat je een omgekeerde T krijgt. Eens in de zoveel tijd trim je je baard iets bij met behoud van de V vorm.

1. Van Dyke baard
Van Dyke Baard – Johnny Depp

2. Chinstrap baard

De chinstrap baard is een baard model dat vanaf de haarlijn van de ene kant van het gezicht naar de andere kant van het gezicht loopt en daarbij de kaaklijn volgt. De baard bedekt de kin niet volledig, maar alleen langs de randen van de kaak en de kin. Geen snor. Formule-1 ster Lewis Hamilton heeft een moderne variant van de chinstrap, waardoor de stijl tegenwoordig ook weer populair is.

Vorm gezicht voor deze baard stijl

Mannen met uitgesproken kin- en jukbeenderen

Hoe maak je een chinstrap baard?

Laat je baard eerst ongeveer 2 cm groeien en zorg dat je baard aansluit aan je bakkebaarden. vervolgens trim je je baard tot de gewenste lengte tussen stoppel en 10 mm. Bepaal nu de vorm van je chinstrap, haal de opzetkam van je baardtrimmer eraf en focus je op het kort maken van alle beharing naast de baard op je kin. Begin met een dikkere streep en versmal daarna naar smaak. Symmetrie is key. Zodra je een goede breedte van de lijn hebt en deze goed symmetrisch is, scheer je alle beharing om deze lijn glad met een scheermesje.

2. Chin strap baard
Chin strap baard – Lewis Hamilton


3. Balbo baard

De Balbo baard is een verfijnd en elegant baard model zonder bakkebaarden en met een getrimde zwevende snor. Een van de meest populaire baard stijlen van het moment. De snor mag de baard niet raken, anders is het een ringbaard. Het kost wat toewijding, maar het ziet er vet uit.

Vorm gezicht voor deze baard stijl

Mannen met smalle gezichten. De Balbo baard versterkt de kaaklijnen.

Hoe maak je een Balbo baard?

Je moet eerst een volle baard laten groeien om voldoende haar te hebben om je baard te vormen. Ook moet je je snor laten groeien. Met een scheermesje of scheerapparaat scheer je de zijkanten weg. Met een precisie trimmer vorm je de Balbo baard look.

3. Balbo baard
Balbo baard – Robert Downey Jr.

4. Clean shaven, ofwel baardloos

Wtf, dit is toch geen baardmodel? Dat klopt, maar een groot deel van de mannen kiest nog steeds voor de populaire gladgeschoren look. Zeker in warme landen kan het met een baard behoorlijk onpraktisch en zweterig kan worden.

Vorm gezicht voor deze stijl

Alle type gezichten

Hoe fix je een clean shave

Pak gewoon en scheerapparaat of goed scheermes en loos al dat gezichtshaar!

4. gladgeschoren of clean shave
Clean shaven – Brad Pitt


5. Bandholz

De Bandholz baard is vernoemd naar Eric Bandholz, een voormalig financieel adviseur bij Merrill Lynch. Bandholz kreeg een fascinatie voor baarden en zijn baard groeien, ondanks het “no facial hair” beleid van het bedrijf. Na vele negatieve reacties, kapte hij als financieel adviseur en startte zijn eigen merk Beardbrand, een Amerikaans bedrijf dat scheer- en baardverzorgingsproducten voor mannen verkoopt.

Vorm gezicht voor deze baard stijl

(Omgekeerde) triangel, langwerpig, ovaal of diamant vorm gezichten

Hoe maak je een Bandholz baard?

Voor het laten groeien van een Bandholz baard moet je een lange adem hebben. Geduld, geduld, geduld. Maanden moet je je baard gewoon met rust laten. Laat je baard groeien tot de max. Na een maand of 7 kun je je baard gaan vormen en bijknippen als je dat wilt. Of je laat het lekker zoals het is.

5. Bandholz baard
Bandholz baard

6. Ringbaard

De ringbaard of cirkelbaard is een van de meest voorkomende baard modellen voor mannen. De cirkelbaard is een combinatie van een snor en een ronde goatee baard stijl. Het combineert een gedeelte clean shaved met een deel gezichtshaar en is een goede optie voor mannen die er net uit willen zien, maar wel een baard willen.

Vorm gezicht voor deze baard stijl

Ronde en ovale gezichten.

Hoe maak je een ringbaard?

Pak je baardtrimmer en trim je baard op ongeveer 10 mm. Haal de opzetkam van je baardtrimmer af en gebruik de kop van de trimmer om de vorm van je ringbaard te bepalen. De vorm van je ringbaard zou je na het trimmen al goed moeten zien en met de precisietrimmer zorg je voor de details en duidelijke randen. Ben je klaar scheer dan met een scheermes alle overige delen van je gezicht glad, zodat de ringbaard extra naar voren komt. Een ringbaard maken kan de eerste keer best lastig zijn. Je zou ook naar een barbershop kunnen gaan en een de barbier een ringbaard laten maken. Zit de vorm erin, dan hoef je deze daarna alleen nog bij te werken.

6. Ringbaard
Ringbaard – Will Smith

7. Extended goatee

De extended goatee, ook wel tailback of the Hollywoodian genoemd is een mix van een goatee en een snor, met gezichtshaar dat uitbreidt richting de kaaklijn. Het verschil met de volle baard (9) is dat je bij deze baard stijl je bakkebaarden afscheert. Het is een populaire look bij celebraties.

Vorm gezicht voor deze baard stijl

Vierkant en ovale gezichtsvormen.

Hoe maak je een extended goatee?

Laat je goatee, het haar op je kaaklijn en je snor groeien. Scheer je bakkebaarden af. Hoe ver je de haarlijn op de kaaklijn laat doorlopen is aan jou. Vorm de baard door al het haar rond de baard weg te scheren. Onderaan je kin laat je de haargroei het dikst en richting de kaken trim je korter tot je kaak. De halslijn start bij de adamsappel. Als je klaar bent met vormen trim je de baard naar gewenste lengte.

7. Extended goatee baard
Extended goatee – Leonardo di Caprio

8. Friendly Mutton Chops

De meest voorkomende variant van de imperial baard is de friendly mutton chops. Het verschil met de normale mutton chops is dat de bakkebaarden ‘vriendelijk’ zijn verbonden via de snor. Ze zijn dik begroeid richting beneden de kaaklijnen. Hugh Jackman als Wolverine in de populaire X-Men films heeft dit baard model.

Vorm gezicht voor deze baard stijl

Ronde of vierkante gezichtsvormen.

Hoe maak je Friendly Mutton Chops?

Laat je bakkebaarden en snor groeien tot ze aan elkaar verbonden zijn. Scheer het haar op je kin weg tot aan je onderlip.

8. Friendly Mutton Chops baard
Friendly Mutton Chops – Hugh Jackman

9. Volle Baard

Een van ’s werelds meest mannelijke en aantrekkelijke baard modellen is en blijft toch wel de volle baard. Dit model is tijdloos. Het bestaat uit een baard, een snor en bakkebaarden.

Vorm gezicht voor deze baard stijl

Elk type gezicht

Hoe maak je een volle baard?

Laat je baard een aantal weken groeien. Scheer regelmatig alleen je nekhaar en verdwaalde haren op je wangen. Na een aantal weken groei ziet je baard en waarschijnlijk onverzorgd uit. Gebruik je trimmer om je baard op gelijke lengte te houden. Nu is het tijd om je baard te vormen en je halslijn en wanglijn beter te definiëren. Let op symmetrie.

9. Volle baard
Volle baard – David Backham

10. Korte stoppelbaard

Natuurlijk kan de stoppelbaard niet ontbreken in de lijst baard modellen van 2024. Een stoppelbaard ziet er cool uit en is netjes genoeg om op de meeste werkplekken te worden geaccepteerd.

Vorm gezicht voor deze baard stijl

Alle type gezichten

Hoe maak je een korte stoppelbaard?

Het is de eenvoudigste van alle baard modellen. Het enige wat je hoeft te doen is je baard en je snor 1 a 2 dagen niet te scheren. Daarna gebruik je je trimmer om de lengte kort te houden. Haargroei boven je wangen en in je hals kun je wegscheren.

10. Korte stoppelbaard
Korte stoppelbaard – Jason Statham

11. Middellange stoppelbaard

Iets nonchalanter, maar nog steeds strak en stijlvol is de middellange stoppelbaard. Past dit meer bij je stijl dan een korte stoppelbaard, go for it. Iets minder net, maar wel vet. Je laat je baard en snor gewoon iets langer doorgroeien.

Vorm gezicht voor deze baard stijl

Alle type gezichten

Hoe maak je een middellange stoppelbaard?

In principe dezelfde methode als de korte stoppelbaard, alleen stel je je baardtrimmer nu in op 3-5 mm lengte. Zorg dat je baard niet over je wangen groeit en dat je teveel nekhaar ontwikkelt.

11. Middellange stoppelbaard
Middellange stoppelbaard – George Cloony

12. Lange stoppelbaard

De laatste stoppelbaard in de lijst is de lange stoppelbaard. Deze baard is ongeveer 6 mm lang en wat moeilijker te onderhouden dan een korte en middellange stoppelbaard, omdat je moet zorgen dat je verdwaalde haren verwijderd rond je adamsappel en wangen, anders ziet het er onverzorgd uit

Vorm gezicht voor deze baard stijl

Alle type gezichten

Hoe maak je een lange stoppelbaard?

Scheer je baard een paar weken niet en wacht tot het een lengte heeft van 6 mm. Zorg dat je het goed getrimd hebt, zodat het op een schaduw lijkt aan de onderkant van je gezicht. Verdwaalde haren scheer je weg met je trimmer of scheerapparaat.

12. Lange stoppelbaard
Lange stoppelbaard – Ben Affleck

13. Garibaldi baard

De laatste alweer in de lijst baardmodellen van 2024, maar zeker niet de minste. Sterker nog, eigenlijk een van de meest uitgesproken baarden van de lijst in grootte: de Garibaldi baard. De Garibladi baard is wat korter dan de Bandholz, dus je zult hem af en toe moeten trimmen.

Vorm gezicht voor deze baard stijl

Ovale en rechthoekige gezichten.

Hoe maak je een lange stoppelbaard?

Laat je baard maandenlang groeien tot hij ongeveer 15-20 centimeter lang is. Trim en vorm het onderste gedeelte om de baard een ronde vorm te geven. De snor moet netjes bijgewerkt worden, want het is de baard die er moet uitspringen. Je hoeft niet te veel te stijlen verder, want de look moet natuurlijk zijn.

13. Garibaldi baard
Garibaldi baard – Willy Wartaal | Bron: Slam

Dit waren de 13 baard modellen die je gaat zien in 2024. Hopelijk heb je inspiratie uit het artikel kunnen putten en join je om een van de modellen uit te proberen. We zouden het tof vinden als je dit artikel deelt met je mede baardvrienden!

Vergeet dit niet te delen!